Oppgradering av solcelle- og batterianlegg på hytte i Mandal – utfasing av bensinaggregat og gasskjøleskap

De siste årene har det vært en rivende utvikling innen solceller og batteri. Ytelsen har gått opp og prisen har gått ned. Mange hytteeiere uten innlagt strøm blir overrasket over hvor mye som kan gjøres i dag, kontra for bare 5-10 år siden. Dette var tilfelle for en av våre fornøyde kunder i Mandal.

Da hytten ble bygget i 2010 ble den utstyrt med et 80Wp solcellepanel, 1.5 kWt blybatterier og 3.0kW bensinaggregat for kraftproduksjon.

Solcelleanlegget viste seg å være i minste laget, og har blitt utvidet to ganger slik at hytten nå hadde tre små solcellepaneler på tilsammen 200Wp.

Solcellene og blybatteriene var ikke kraftige nok til å forsyne kraftkrevende laster. Hytten hadde dermed en todelt eltavle: Lys, tv og noen stikk ble forsynt fra solcelle og blybatteri. Komfyr, kraftverktøy og til og med kaffetrakter kunne bare brukes ved å starte bensinaggregatet.

Kunden ønsket å være uavhengig fra bensinaggregatet under sommerhalvåret, bytte ut gasskjøleskapet med et elektrisk, samt gå vekk ifra løsning med todelt eltavle.

Marna Energi så at dette kunne løses med 3 solcellepaneler a 305Wp, tre Second Life batterikasser a 3.0 kWt og en kraftig hybrid inverter som lader batteriene fra solen og leverer 4 kW kontinuerlig effekt til hyttens elektriske anlegg når det trengs.

Solcellene installeres raskt på tak.

Påfyll av drivstoff så montørene kan få seg en kaffekopp. Det nye solcelle og batterianlegget, ferdig rett etterpå, kom med bekvemmeligheten av kaffe uten påfyll av bensin og kjøleskap uten påfyll av gass.

Ta kontakt og hør hva vi kan ordne for deg.

Leave a Reply